Kilka rad odnośnie smarów. Postaramy się je podzielić ze względu na różne kategorie.
Zastosowanie:
-smary poślizgowe (wykorzystywane w narciarstwie zjazdowym-alpejskim, biegowym i snowboardzie)
-smary trzymające tzw. kleje lub smary hamujące (wykorzystywane w narciarstwie biegowym w stylu łyżwowym)
Metodę nakładania:
-na gorąco (rozgrzewamy smar za pomocą żelazka lub smarownicy)
-na zimno
Zawartość fluoru:
- niskofluorowe
- średniofluorowe (LF)
- wysokofluorowe (HF)
- 100% fluory tzw. cery
Skład chemiczny:
- hydrocarbonowe (na bazie parafiny)
- fluorowe (100% fluoru, który posiada właściwości hydrofobowe)
Na rodzaj dyscypliny:
-narciarskie alpejskie
- narciarskie biegowe
- snowboardowe
Temperaturę:
- uniwersalne (z reguły szerokie spektrum od 0 do -20 C lub więcej)
- dedykowane do określonych temperatur (np. od 0 do -4 C itp.)
Przeznaczenie:
- serwisowe (duża gramatura, najczęściej brak opakowania)
- konfekcjonowane boxowe (pudełkowe z etykietą)
Stan skupienia:
- stałe (w blokach lub kostkach)
- w płynie
- w paście
- w spray
Źródło : nartyserwis.pl