altKilka rad odnośnie smarów. Postaramy się je podzielić ze względu na różne kategorie.

Zastosowanie:

-smary poślizgowe (wykorzystywane w narciarstwie zjazdowym-alpejskim, biegowym i snowboardzie)

-smary trzymające tzw. kleje lub smary hamujące (wykorzystywane w narciarstwie biegowym w stylu łyżwowym)

Metodę nakładania:

-na gorąco (rozgrzewamy smar za pomocą żelazka lub smarownicy)

-na zimno


Zawartość fluoru:

- niskofluorowe
- średniofluorowe (LF)
- wysokofluorowe (HF)
- 100% fluory tzw. cery

Skład chemiczny:

- hydrocarbonowe (na bazie parafiny)

- fluorowe (100% fluoru, który posiada właściwości hydrofobowe)

Na rodzaj dyscypliny:

-narciarskie alpejskie

- narciarskie biegowe

- snowboardowe

Temperaturę:

- uniwersalne (z reguły szerokie spektrum od 0 do -20 C lub więcej)

- dedykowane do określonych temperatur (np. od 0 do -4 C itp.)

Przeznaczenie:

- serwisowe (duża gramatura, najczęściej brak opakowania)

- konfekcjonowane boxowe (pudełkowe z etykietą)

Stan skupienia:

- stałe (w blokach lub kostkach)

- w płynie

- w paście

- w spray

Źródło : nartyserwis.pl